דלג על פקודות של רצועת הכלים דלג לתוכן ראשי
עיריית נצרת עילית - דף הבית»העיר»היסטוריה

היסטוריה

מרדכי אלון ז"ל
יו"ר ועדת הקמת נצרת עילית, ראש המועצה וראש העיר הראשון.

מרדכי אלון ז"למרדכי אלון נולד ב– 23.12.1923 בנוה צדק בתל אביב. המשפחה מנתה חמישה ילדים התגוררה באבו כביר, שם היתה לאביו מטוויה. מרדכי (וכפי שנקרא בפני כל, תמיד – מוטקה) למד ב"תחכמוני" ובהמשך בגימנסיה הרצליה וב"מונטיפיורי". עוד כתלמיד תיכון גוייס כנוטר, ובהצנע היה פעיל ב"הגנה".  משנת 1940 הצטרף לש"י (שירות המודיעין של ההגנה), ועמד בראשו. במקביל, למד באוניברסיטה העברית. שם גם פגש בשושנה מזור , מי שהיתה לרעייתו.
ב-1944 נשלח מטעם הש"י לאנגליה וארה"ב והיה מעורב במבצעים חסויים תחת פיקודו של טדי קולק  ושותף לפעילויות וארועים שעדיין לא הותרו לפרסום, בשנים ההן ולאחר קום המדינה.
עם קום המדינה גוייס לצה"ל כרב סרן בחיל המודיעין ובתום שרותו הצטרף למחלקת החקר במשרד החוץ בתפקידי מודיעין ובשב"כ.
ביום 16.3.1956 נתמנה מרדכי אלון ע"י מנכ"ל משרד הבטחון שמעון פרס, לעמוד "בראש הוועדה לטיפול באזור הפיתוח של נצרת" (כשמה אז). וועדה זו היוותה את צוות ההקמה של הישוב החדש, על בסיס החזון המוצהר (משנת 1953) של ראש הממשלה דאז – דוד בן גוריון – להקים בחבל ארץ זה, בגליל, עיר עברית קולטת עלייה.
אלון היה אז איש משרד הבטחון וחברי הוועדה באו ממשרדי הממשלה השונים. הוועדה בראשותו טפלה בכל נושא ובכל שלב שנדרשו להקמתו של הישוב, על הרכסים החשופים: תכנון, בניית יחידות הדיור הראשונות (שהגדולות בהן היו בשטח של 50 מ"ר והאחרות בנות 42 מ"ר), מוסדות ציבור – בית ספר, מרפאה, מבנה תעשייה, מלאכה ומסחר, הבאת תעשייה ,כשהראשונה היתה מפעל עלית (צ.ד. כשמו אז), טיפול בתשתיות דרכים, מים, ביוב חמשל, קליטת תושבים וארגון חיי קהילה וחברה.
דגש הושם על שילוב בין התושבים – ותיקים ועולים, טיפול בחינוך ותרבות וגיבוש קהילה מאוחדת.
מרדכי אלון ראה חשיבות רבה גם בטיפוח מערכת יחסים טובה בין נצרת עילית לנצרת והעומדים בהנהגת שני הישובים. ואמנם, נרקמו  יחסי גומלין יציבים וטובים תוך שתוף פעולה והבנה הדדית.
מרדכי (מוטקה) ראה בהקמת הישוב החדש משימה ערכית וציונית, מעשה של יצירה ברוכה.
בפעילותו היה חדור בתחושת חשיבותה של המשימה, הדרך והגשמת החזון. פעילות זו התאפיינה באחריות ובמסירות מוחלטים לעשייה, מתוך הזדהות מלאה עם היעוד – הקמת העיר, ועם התפקיד. הוא ליווה את נצרת עילית מימיה הראשונים, העתיק אליה בשנת 1956 את מגוריו ואת משפחתו, עם רעייתו שוש והיה הדמות המרכזית המזוהה עם הישוב מעל 20 שנים.  בשנת 1963 נתכוננה המועצה המקומית הראשונה ובראשה עמד.
בשנת 1974 ניתן לנצרת עילית מעמד עיר ומרדכי אלון היה גם לראש העיר הראשון, תפקיד בו נשא עד 1977,משהוחלף על ידי מנחם אריאב, ראש העיר המכהן מאז. עם סיום כהונתו כראש עיר יצא אלון בשליחות משרד החוץ למזרח הרחוק, עד 1982, שאז חזר ארצה, התגורר בירושלים והמשיך לעבוד במשרד החוץ.
לאחר מחלה קשה נפטר מרדכי (מוטקה) אלון ב – 30.7.93 ומקום קבורתו – בנצרת עילית.
השאיר אחריו את רעייתו שושנה (שוש) שתי בנות נשואות וששה נכדים.

נקודות ציון בהיסטוריה של נצרת עילית:
בשנת 1954 - הונחו היסודות להקמתה של עיר קולטת עלייה בגליל, על פי חזונו והוראתו של דוד בן-גוריון, ראש הממשלה.
בשנת 1956 - באו ראשוני התושבים לישוב החדש.  דצמבר 1956 - נחשב כתאריך הולדת העיר.
בשנת 1963 - הוכרזה כמועצה מקומית.
בשנת 1974 - קיבלה מעמד של עיר.  העיר מונה כיום כ- 52,000 תושבים.
נצרת עילית נמצאת בשכנות לעיר נצרת בגליל התחתון, במרחק של כ-30 ק"מ מערבית לטבריה והכנרת, וכ-40 ק"מ מזרחית לחיפה. נצרת עילית נמצאת במרחק של כ-110 ק"מ מתל אביב וכ-160 ק"מ מירושלים.

mapa.gif